Entrevista per al Sr. Ignasi Riera


Avui parlem amb l'Ignasi Riera Rovira. Actualment és presidnet de la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. 

Va néixer a Barcelona al 1949 i des del 1975 es membre d'aquests germandat.  

------------------------------

Benvolgut Ignasi, com vas entrar a la Confraria (o germandat) i com ha estat el teu recorregut a la mateixa?

Em van proposar el Sr Felio Vilarrubias, un bon amic, i el Sr Ignasi Riera Bartra, el meu pare, ambdós membres de la Germandat des de la seva fundació.

Com s’aconsegueix què la Mercè sigui un emblema a Barcelona? Què significa per vostè?

Doncs probablement nosaltres tenim poca responsabilitat en aquest procés. No són les institucions les que han aconseguit això sinó que és la gent qui se l’ha feta seva a la Mare de Déu, qui l’ha triada com a emblema. Aquestes coses sempre passen així, de manera fortuïta, natural. Quan pretens imposar, malament. Mai no funciona. Per a mi la Mercè és un sentiment, un sentiment de pertinença a una família. És un record d’infància, de tot allò que m’han ensenyat des de sempre, del que he vist fer. D’allò que vull transmetre als meus descendents.

 Ser mercedari és .....

Ser fidel cristià i creure en l’obra mercedària. Fer el bé i ajudar a la rehabilitació dels presos i a la seva reinserció a la societat.



Com veus el present de la Germandat?

Tot i els moments que estem vivint, amb esperança. Des de les institucions no sempre ens ho posen fàcil però nosaltres aquí seguim i ja són més de cinquanta anys d’història que ens precedeixen.

 L'any 2016  el FC Barcelona va oferir les copes de la Liga, la Copa, la Supercopa de Europa y el Mundial de Clubes 
a la Mare de Déu de la Mercè. Font: FCBarcelona.cat
 Quin sol ser el calendari d’activitats de la confraria en un ‘any normal’?

Les activitats habituals són:

·         La trobada de tota la Junta de Govern que cada primer dimarts de mes es reuneix a la seu social de la Germandat per debatre sobre els temes que atenyen l’associació. A les 19h, en finalitzar la Junta, es celebra una missa oberta a tots els Germans.

·         Un cop l’any, al maig, es celebra l’Assemblea Anual de la Germandat de la Mercè, durant la qual s’ofereix una missa i s’imposa la medalla als nous Germans que entren aquell any a formar part de la nostra comunitat. Un cop finalitzada l’assemblea es fa sempre un sopar de germanor.

·         En el programa de la Festivitat de la Mercè, la Germandat organitza, com és tradició, la seva Processó, durant la qual es passeja a la Mare de Déu pels carrers del Barri Gòtic i s’acaba l’acte amb una missa a la Catedral. Finalment, cal esmentar la Sagrada missa del dia 24 de setembre, que cada any oficia l’arquebisbe de Barcelona a la Basílica de la Mercè i a la qual assisteixen autoritats en representació de la Generalitat, l’Ajuntament, Capitania general i altres institucions públiques i privades de la ciutat.

 Que t'agradaria fer com president abans de marxar?

Benedicció de medalles el dia de la Mercè de 2018. Font Aqbn.cat

Rejovenir la Germandat; atraure professionals, universitaris i gent diversa que puguin aportar idees fresques i nous talents. Serà l’única manera de renovar-nos i créixer com a comunitat.

 Vostè pensa que la pandèmia influirà a la forma de fer les coses de les germandats al futur?

És molt possible. Haurem de ser més creatius i buscar fórmules per acostar la gent a nosaltres. I si cal recórrer a les noves tecnologies doncs ho farem. No ens queda altra

que adaptar-nos als nous temps si no ens volem quedar pel camí. Per què no retransmetre les misses per streaming? En molts llocs ja s’està fent.

 Com definira la Mercè d’enguany?

Aquest any va ser tot més complicat degut a les desafortunades circumstàncies, però tot i que hi va haver feligresia que no va poder assistir a la missa de la Patrona de la ciutat per culpa de les restriccions en l’aforament, va ser un dia excepcional i emotiu, com cada any. I aquest any potser ho va ser més que els altres, precisament per les dificultats que vam tenir per poder celebrar els actes de la Mercè amb un mínim de normalitat.

 Vol enviar un missatge des de la Germandat de la patrona a la resta de Germandats i Confraries de l'arxidiòcesi?

Penso que és important que anem tots a una. Que tinguem una bona relació i col·laborem estretament entre nosaltres. Tots perseguim la mateixa finalitat i només treballant plegats amb camaraderia aconseguirem els nostres objectius.

Coneix una mica més la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè

Entrevista realitzada el divendres 27 de novembre per en Robert Escusa. 

Comentarios