La festa de les festes

 

La Festa de les Festes

L'any passat es van complir 700 anys del Corpus a Barcelona, ​​encara que a causa de la pandèmia es van suspendre les celebracions previstes per a tal efemèride. Aquest any malgrat que amb les restriccions vigents derivades de la situació sanitària que vivim, que fan per exemple que la processó no es pugui realitzar en tota la seva esplendor, si que s'han desenvolupat  alguns esdeveniments que us recordem tot seguit.

Destaca entre dits esdeveniments ,l'exposició " Barcelona  al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus ". Instal·lada a el Museu Diocesà de Barcelona conté elements del patrimoni material i immaterial relacionats amb la festivitat de Corpus que ajuda a explicar els 700 anys d'aquesta festivitat a Barcelona

Els comissaris de l'exposició alerten de la doble visió que ofereix la mostra. Des de la processó permet explicar la societat estamentada de l'Edat Mitjana i de l'altra és aquesta mateixa societat la que ens explica les primeres celebracions de Corpus.

Podem observar com ha evolucionat el recorregut i format de la processó encara que sempre ha mostrat un gran poder de convocatòria en la ciutadania on cada un que participava tenia assignat el seu lloc: cecs, Consell de cent, Comte, Bisbe, etc.

Cal destacar que es recullen elements immaterials com L'ou com balla, els gegantons del PI o una col·lecció de figures de plom per jugar a la processó i una taula policromada de l'any 1793 on està representat el seguici de la processó. La exposició estarà oberta fins a final d'any.

Un altre dels actes organitzats pel Museu Diocesà ha estat un cicle de conferencies, la primera "L'àngel Tort del Pi", un baiard de Corpus a la Barcelona del Trienni Liberal. La qual va anar a càrrec de Jordi Sacasas el dimarts 2 de juny i la segona el 4 de juny, "Llegir la processó", a càrrec d'Albert Cortes.

Altres activitats com la ruta de L'ou com balla, la Vetlla Eucarística Diocesana a Sant Josep de la Muntanya o la Solemne Eucaristia prèvia a la processó al Pla de la Seu del dia 6 les 18 h 30 min, van configurar la celebració d'aquest esdeveniment que aconsegueix els set segles d'història.

Us animem a no perdre l'oportunitat de visitar l'exposició "Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó del Corpus". Instal·lada al Museu Diocesà de Barcelona, recorda que tens fins a finals d'any per fer-lo.





Comentarios